گزارش صعود قله اسپیلت(دهلیز اصلی)

گزارش صعود قله اسپیلت(دهلیز اصلی)

تاریخ برگزاری: ۱۵ دی ۱۴۰۲
منطقه مربوط: شمال شهر تهران – منطقه گلابدره
ارتفاع پارکینگ خودرو (متر): 1800
ارتفاع قله (متر): 3100
مختصات سایت (پای کار): UTM : 39 s 0538567 3965415
تجهیزات فنی مورد استفاده: کلاه سنگ نوردی، طناب انفرادی 7 میل (نرم)-7 متر، طناب صعود دینامیک(هر 2 نفر) -50 متری، هارنس سنگنوردی، تسمه 120 سانتی(1 عدد)، کارابین پیچ گلابی شکل(1عدد)، یومار
کل زمان حرکت از مبدأ تا پارکینگ (ساعت): 9:40
نحوه دسترسی از شهر مبدأ تا مقصد: میدان تجریش – خیابان دربند – گلابدره – خیابان حسینی – درب غربی بوستان گلابدره
سرپرست برنامه: مهدی فراهانی
نفرات شرکت کننده: آقایان : مهدی فراهانی - سامان جاهد - سعید سلیمانی - علیرضا شوبیری - حسین مهاجرپور
تنظیم و نوشتن گزارش: حسین مهاجرپور

موقعیت جغرافیایی استان

قله اسپیلت قله‌ای سنگی است که در منتهی الیه جنوبی خط الراس توچال با ارتفاع تقریبی 3100 متر قرار گرفته است. «اسپی» در زبان فارسی پهلوی به معنای سفید و «لت» به معنای سنگ، سیلی، گرز و عمود یا پاره و نیمه است و احتمالا اسپیلت به معنای «سفیدسنگ»، «سفیدپاره» یا «سفیدگرز» تعبیر شده است. این قله از بخش شمالی و از طریق یک گردنه زین اسبی به قله کلکچال و خط‌الراس دارآباد و پیازچال متصل می‌شود و از سمت شرق نیز به شیرپلا، جان‌پناه شروین و مسیر دره بند یخچال و مسیر معمول شیرپلا می‌رسد.
علاوه بر وجود دیواره شروین گرده‌ها و دست به سنگ‌های جذاب اسپیلت نیز نظر بسیاری از کوهنوردان را به خود جلب می‌کند و افراد می‌توانند با توجه به توانایی‌های خود مسیرهای متفاوتی را برای گذر به کار بگیرند. البته باید توجه داشت که مسیر معمول صعود به قله اسپیلت از پارک جمشیدیه و پناهگاه کلکچال و سپس گردنه کلکچال می‌باشد و صعود از مسیر گرده‌های شرقی در مواردی می‌تواند مخاطره انگیز باشد که حتما باید با رعایت نکات ایمنی این صعود انجام گیرد.

شرح گزارش برنامه


درود بر روح بلند کوهستان سپاس بر بیدلان شیدایش

در روز جمعه 15/10/1402 ساعت 6:00صبح افراد تیم در خیابان حسینی جلوی درب غربی بوستان گلابدره حاضر شدند و در ساعت 6:09 صبح وارد بوستان شدیم و پس از حدود 15 دقیقه بالا رفتن از پله های متعدد در جهت شمال غربی خودمان را به انتهای بوستان رساندیم .
در انتهای بوستان  گلابدره دکل برق و فنس منطقه نظامی مشاهده میشود که ابتدای مسیر کوهپیمایی , و شروع پاکوب  میباشد . شروع مسیر کوهپیمایی ما  از کنار همین فنس  با پاکوب مشخص به سمت شمال تا روی یال و گردنه وزباد  با شیب متوسط میباشد. در طی شروع  مسیر پاکوب در سمت شرق دره جنی – دره گلابدره – باغ افشار مشاهده میشود و در سمت شمال شرقی برج سفید پناهگاه کلکچال و نماد تپه نور الشهدا را میتوان دید.
پس از یک ساعت پیمایش در امتداد فنس به انتهای فنس ها در ارتفاع 2250 متر  رسیدیم از این نقطه به بعد بافت صخره ای در سمت شمال قابل مشاهده میباشد که مسیر پاکوب  از سمت شرقی همین صخره ها است  که  به مدت نیم ساعت به سمت شمال و سپس به سمت غرب خودمان را به یال و گردنه وزباد رساندیم و از اینجا تا زیر کوه تخت چالیزون با شیب ملایم و کمی دست به سنگ پیش رفتیم.
در روی سنگهای تخت چالیزون در ارتفاع( 2700 متر )در سمت شرق کلبه بابا علی در ارتفاع (2750 متر) قابل رویت هست ، که با یک تراورس کوتاه به سمت شرق میتوان به کلبه رسید .  در ساعت 8:15 دقیقه صبح تمامی نفرات گروه جهت صرف صبحانه در حیاط کلبه بابا علی توقف داشتیم .
پس از صرف صبحانه و کمی استراحت و پس از تجهیز  در ساعت 8:30 دقیقه از کلبه به سمت غرب یک تراورس نیم ساعته داشتیم پس از عبور دوباره از کوه تخت چالیزون و عبور از دهلیز اول به دهلیز دوم رسیدیم که تصمیم ما بر صعود از دهلیز دوم بود  ( منطقه بند یخچال و زمین فوتبال در سمت جنوب و دیواره شروین در شمال غربی قابل رویت است ) ، شروع مسیر دهلیز اصلی (ارتفاع 2760متر)یک صخره 4 متری با شیب زیاد ولی دارای گیره های خوبی هست .با توجه به تعداد نفرات تیم به دو تیم دو نفره مستقل هم طناب شدیم .
نفر اول از تیم اول مسیر سنگی ابتدای دهلیز را صعود می کند  و پس از صعود طناب را ثابت کرده و نفر اول از تیم دوم با حمایت یومار روی طناب ثابت گروه اول همان مسیر را صعود می کند . پس از استقرار نفرات اول هر دو تیم با توجه به کارگاه طبیعی که  گرفته شده بود نفرات دوم تیم ها صعود خود را با حمایت بندی نفرات اول آغاز میکنند (پس از استقرار تمامی نفرات بالای صخره اول مسیر به صلاح دید سرپرست برای برقراری توازن وزن نفرات با یکدیگر جهت حمایت بهتر افراد تیم ها  با هم جابجا شدند ) از اینجا به بعد داخل  یک شکاف با سنگ های ریزشی و شیب ملایم هردو تیم به مدت 2ساعت در قالب صعود کرده ای به سمت شمال و کمی مایل به شمال شرقی در دهلیز به سمت گرده صعود کردیم.پس از رسیدن به روی گرده محل مناسبی جهت استراحت پیدا کردیم و حدود 5  دقیقه استراحت داشتیم از اینجا به بعد با  کمتر شدن دست به سنگ از هم طنابی خارج شدیم . در ساعت 11:00 صبح به دهلیز اصلی زیر قله اسپیلت رسیدیم (2990 متر) که مسیر بسیار چالشی و خطرناک و دارای سنگ های ریزشی بسیاری بود در این نقطه دوباره در قالب دو تیم با یکدیگر برای حمایت همطناب شدیم ، در دهلیز آخر با وجود یک سنگ کاملا ریزشی و بزرگ سرپرست تیم جهت شناسایی خطرات احتمالی جلوتر رفته و تیم را از بالا هدایت کردند .
فاصله ما با سنگ ریزشی حدود 6 متر بود که مجبور به صعود سرعتی شدیم ، پس از عبور از محدوده خطر نفرات تیم اقدام به پاکسازی مسیر از سنگ ها ریزشی کردند .  و بعد از عبور از سنگ ریزشی میله های آهنی قله اسپیلت در سمت غرب قابل مشاهده بود ( از اینجا باید حدود 20 متر به سمت شمال و همینطور سپس به سمت غرب تراورس کنید ) در نهایت در ساعت 12 پس از 6 ساعت صعود ، از اولین دهلیز نزدیک به قله از جهت شرق قله ، به قله اسپیلت(ارتفاع ۳۱۰۰ متر) رسیدیم .
پس از 19 دقیقه استراحت و عکاسی دوستان و جمع آوری تجهیزات فنی در ساعت 12:19 از گردنه کلکچال و پناهگاه کلکچال با توقف های کوتاه حرکت کردیم و در ساعت 12:57 به پناهگاه رسیدیم و پس از صرف نهار و کمی استراحت از سمت درب غربی پناهگاه خارج شدیم و وارد دره بند وزباد و گلابدره شدیم که یک مسیر کاملا پاکوب با شیب ملایم میباشد ، در ابتدا از باغ کوچکی به نام حشم چال عبور کرده و به سنگهای آبی رنگی رسیدیم بعد از عبور از مسیر سنگی و حدود 20 دقیقه پیمایش در جهت جنوب غربی پناهگاه به چشمه وزباد (2340 متر) که محل استراحت مناسبی می باشد رسیدیم و از این نقطه به بعد پس از 45 الی 1 ساعت فرود در کنار دره هول شرون  به کافه باغ افشار (1950 متر )در سمت شمال تخت وزیری رسیدیم.
بعد از باغ افشار ادامه مسیر پاکوب دره گلابدره  پس از نیم ساعت فاصله گرفتن از کافه سنتی  به سیل بند رسیدیم پس از ۵ دقیقه بعد از سیل بند به انتهای پارکینگ گلابدره(شمال پارکینگ) رسیدیم .
در غرب ما پارک گلابدره و سورتمه دربند قرار داشت. با بالا رفتن از پله های غرب پارک گلابدره(پله ها ۵ دقیقه از شمالی ترین قسمت پارکینگ گلابدره فاصله دارد)وارد پارک شدیم . با رساندن خودمان به غرب پارک و خودروها در ساعت 15:40 پس از 9ساعت و 40 دقیقه برنامه به پایان رسید .


*وضعیت جوی روز برنامه:
در روز برنامه هوا کاملا صاف و آفتابی با حداکثر دمای 4 درجه *وضعیت آنتن دهی منطقه:
تا کلبه بابا علی آنتن دهی خوب و در دهلیز ها گاهی همراه اول آنتن دهی دارد . در قله آنتن دهی ندارد و در گردنه کلکچال آنتن وجود دارد .


*وضعیت دسترسی به آب شرب: 
در مسیر رفت چشمه وجود ندارد .در پناهگاه کلکچال و یک چشمه در دره گلابدره وجود دارد . 


* پی نوشت :
۱-لازمه ی شرکت در برنامه آمادگی جسمانی و روحی  بالا است.
۲-برای اجرای این برنامه باید از تجهیزات فنی(کلاه سنگنوردی،هارنس،کارابین پیچ ،طناب صعود ۴۰ متر،طناب نرم ۵ ،طنابچه پروستیک ، کارابین و یومار )استفاده کنید .
۳-حتما با فردی باتجربه و وسایل استاندارد صعود کنید در غیر این صورت احتمال آسیب وجود دارد .
۴- تا جای امکان از کوله پشتی های فنی و سبک استفاده کنید .


 

دیدگاه‌ها


جهت ثبت دیدگاه وارد سایت شوید یا ثبت نام کنید.