گزارش صعود قله گل اندام

گزارش صعود قله گل اندام

تاریخ برگزاری: ۱۰ دی ۱۴۰۰
منطقه مربوط: مازندران-جاده هزار - روستای ایرا
ارتفاع پارکینگ خودرو (متر): 2188
ارتفاع قله (متر): 2985
مختصات سایت (پای کار): 39 S 606060 3968231
کل زمان حرکت از مبدأ تا پارکینگ (ساعت): 2:30
نحوه دسترسی از شهر مبدأ تا مقصد: مینی بوس
مسافت از شهر مبدأ تا مقصد: 73 کیلومتر
سرپرست برنامه: مهدی فراهانی
نفرات شرکت کننده: آقایان : فرزاد بازرگان ، سیدقوام هاشمی ، یونس قادری نژاد
بانوان : فاطمه زهرایی ، طیبه امینی
تهیه مسیر با gps: مهدی فراهانی
فایل gps برنامه: دانلود فایل
تنظیم و نوشتن گزارش: فرزاد بازرگان

موقعیت جغرافیایی استان

در جنوب استان مازندران همجوار استان تهران

ناهمواری های استان و نحوه شکل گیری آن

تپّه‌ها و ناهمواری‌ها
روستای ایرا مازندران ، به پلاک ۲۹ و ۳۰ منابع طبیعی بخش هفت آمل؛ شامل تپه‌ها و کوه‌های زیر است
کوه زرین‌جک و گردنه سایه‌خونی در شمال.
کوه‌های زردلاش، بندبُن و دوبرار در غرب.
دره بَر اَفتُو، مرتع راه پشت املاء و کوه‌های هُماسان، املاء، قبله کَمَر و گِلندان در جنوب.
دره اسپه‌خاک و قله کوه سنگنو در شرق.
یخچال‌های طبیعی
یخچالی طبیعی در زیر کوه گلندان(گلند) در دل صخره‌های بزرگ، به صورت چاهی به عمق حدود ۱۵ متر قرار دارد که برف و باران‌های زمستان در آن به صورت کریستالهای سفید یخ ذخیره شده و محیط سردی را برای تمامی فصل‌های سال ایجاد می‌کند. در گذشته مردم از یخ‌های آن در مراسم و جشن‌های خود استفاده به عمل می‌آوردند. همچنین در مواردی از آن به عنوان انبار و محل نگهداری و ذخیره‌سازی گوشت و غذاها در طول سال نیز استفاده شده‌است.


پوشش گیاهی منطقه ایرا مازندران
گل گاو زبان، نعناع کوهی، پلنگ مشک، خاکشیر، باریجه، مورد، گلپر، آویشن، پونه (پتنیک)
سبزی خوراکی:
شوال، کرک چک، لواس دم، بادرنجوبه، منّا، میچکا ترب، شنگ، سیرچه، پیازچه، تَرم
گیاهان بوته‌ای:
تمشک، گون (حاوی صمغ کتیرا)، توت فرنگی، خرگوشک، کَما، وَلها، چزّک، گل محمّدی (تَلی گِله)
گیاهان چند ساله:
آلبالواک، زرشک
درخت‌ها:
آلبالو، گیلاس، سیب، گلابی، زرد آلو، آلوطلائی، آغچه نبات، قیصی، هلو، فندق، گردو، ازگل، ولیگ، تبریزی، صنوبر، شاه توت، توت، فِک، کاج (وَرس)، کبوته، اوجا، بامشی فِک، سیب وحشی، گلابی وحشی

تقسیمات سیاسی استان

روستای ایرا ، از روستاهای بخش بالا لاریجان شهرستان آمل است که در پایین دست آن روستای آب اسک واقع شده است .
البته روستای دیگری با همین نام حدودا در ۲۵ کیلومتری غرب رودهن و در مسیر دشت لار واقع شده که گفته می شود بنیان گذاران این روستا از روستای ایرای لاریجان به این منطقه کوچ کرده و این روستا رو با همین نام بنیان کردند روستای ایرای لواسان دو مسیر دارد. مسیر اول از طریق منطقه جاجرود و کنار سد لتیان با عبور از روستاهای چهارباغ، رسنان، علائین به روستای ایرای لواسان می رسد و مسیر دوم از طریق رودهن و با عبور از روستاهای وسگاره ، آردینه و جورد به روستای ایرا می رسد. دارای آب و هوایی کوهستانی و خشک در تابستان و سرد و به شدت برفی در زمستان است. موقعیّت جوّی و آب و هوایی روستای ایرا از جاهای دیدنی مازندران موجب شده تا بیشتر اهالی به صورت خوش نشین و در ماه های گرم سال خصوصاً مرداد و شهریور به روستا آمده و از آب و هوای مطبوع آن لذّت کافی را ببرند. اکثر اهالی بقیه فصل های سال را در شهر آمل ساکن و مشغول به کسب در آمدند و عده کمی هم ساکن در شهرهای دیگرند. رود ها و آبشارهای آن بیشتر فصلی هستنند که از اواخر زمستان تا اواسط بهار پر آب و جاری هستند. امّا چشمه های آن همیشه پر آب و در حال جوششند که آب مناطق سه گانه ایرا یعنی محل، یاح و خارو را تامین می کنند.
رودها و آبشارهای روستای ایرا از جاهای دیدنی مازندران بیشتر فصلی می‌باشند که از اواخر زمستان تا اواسط بهار؛ پرآب و جاری هستند. امّا چشمه‌های آن همیشه پرآب و در حال جوشش می‌باشد که آب مناطق سه‌گانه ائرا یعنی محل، یاح و خارو را تأمین می‌کنند. آب شرب مورد نیاز اهالی از چشمه‌های سنگنو (ایرارجه)، نوارجه، یاح و خارو تأمین می‌گردد.

شرح گزارش برنامه

قله گل اندام که نام های دیگری چون گلندان و هماسون هم دارد در قسمت غرب خط الراسی شرقی غربی که در ضلع جنوب شرقی قله دماوند قرار دارد واقع شده است قله های اصلی این خط الراس از غرب به شرق عبارتند از گل اندام، عبرت، پاشوره، و هلزم.
قله گل اندام در ضلع شمال شرقی روستای ایراء و همچنین در ضلع شمال غربی روستای لاسم قرار گرفته است
در فراز ‌‌و مسیر این قله می‌توان مناظر بی بدیلی از ابهت قله دماوند را مشاهده کرد. در فراز قله نیز خط الراس دوبرار بخوبی قابل مشاهده است. در قسمت شمال قله گل اندام دیواره ای به ارتفاع ۱۸۰ متر قرار دارد.
وجه تسمیه این قله بر اساس یک افسانه ای به دختری به نام گل اندام مرتبط هم میشود. ولی گلندان شاید از گل در آن گرفته شده چرا که گل های زیبای دامنه این کوه در فصل بهار باشد.
گزارش صعود:
روز جمعه دهم دیماه ۱۴۰۰ با یکدستگاه مینی بوس و از طریق جاده هراز به آب اسک و بعد از آب اسک از جاده سمت راست بطرف روستای ایرا رفته و در ساعت ۷:۴۵ از قسمت انتهایی جنوب روستا حرکت را بطرف جنوب شرق شروع کرده  و پس از قرار گرفتن بر روی یال قله بطرف جنوب به حرکت خود ادامه دادیم بصورتیکه جبهه جنوب شرقی دماوند رابخوبی می توانستیم رویت کنیم دیواره گلندان در سمت چپ ما قرار داشت پس از رسیدن به دیواره  صعود را از سمت جنوب دیواره و از روی تخته سنکها به قله ادامه مسیر دادیم ساعت ۱۱ نفرات بسلامت برقله ایستادند از روی قله در سمت شمال غرب قله دماوند و در سمت جنوب شرق خط الراس دوبرار بخوبی قابل رویت بود و از روی قله بطرف شرق بترتیب قلل عبرت پاشوره و هلزم را نیز میشد مشاهده کرد پس از صعود قله برای برگشت ابتدا مسیر فرود را بطرف جنوب شرقی ادامه داده و سپس مسیر را بطرف شرق و سپس بطرف شمال ادامه داددیم تا به کلبه در ارتفاع ۲۵۰۰ متر رسیدیم و در نهایت مسیر را بطرف شمال غرب  ادامه داده تا از سمت شرق در ساعت ۱۴ وارد روستا شدیم. 
زمان صعود: چهارساعت و نیم
زمان فرود: سه ساعت
کل پیمایش: ده کیلومتر  

دیدگاه‌ها


جهت ثبت دیدگاه وارد سایت شوید یا ثبت نام کنید.